Kaasmakerij
Heb je je ooit afgevraagd hoe kaas gemaakt wordt? Dit is een nauwkeurig proces dat elke keer weer anders verloopt. Alleen al door een verschil in buitentemperatuur moet het proces aangepast worden.
Waar boerin Thera begonnen is met het maken van kaas in de keuken, wordt er inmiddels kaas gemaakt in een grote kaasmakerij met 2 extra kaasmaaksters. Om 5 uur ’s ochtends beginnen zij, als de verse melk bij de koeien vandaan komt, met het maken van de kaas van de dag. Minimaal 4 dagen per week, tweemaal per dag, wordt er ambachtelijke boerenkaas gemaakt.
Wanneer er kaas wordt gemaakt houden wij een vloeistof over die ‘wei’ genoemd wordt. Een groen goedje, wat niet erg lekker ruikt, maar wat wel bekend staat om de gezonde kwaliteiten. Bij ons gaan wij hier op een circulaire wijze mee om; deze ‘wei’ gaat naar andere boeren in de buurt die het aan de varkens voeren. Van deze stof kan ook eiwitpoeder gemaakt worden. Ook zit ‘wei’ in diverse drankjes, zoals Taksi en Rivella.
Nadat de kaas gemaakt is gaat deze in een zoutwaterbad, een pekelbad. Dit zorgt voor een goede smaak, maar ook verlengd dit de houdbaarheid. Na een aantal dagen bereikt de kaas het kaaspakhuis, waar deze een aantal laagjes coating opgesmeerd krijgt. Na 4 weken is de kaas klaar om gegeten te worden als jonge kaas!
Naast onze heerlijke boerenkaas, maken wij zelf ook diverse zuivelproducten. Wij maken authentieke roomboter en karnemelk in onze boterkarn. Tijdens het maken van boter blijft de karnemelk volgens ouderwets recept over. Wij durven te zeggen dat wij de lekkerste karnemelk van Nederland maken!
Daarnaast vullen wij ook onze glazen flessen met volle melk, magere en volle yoghurt en room. Op deze glazen flessen zit statiegeld, zodat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden.
Net als op de boerderij, staat het leven in de kaasmakerij ook nooit stil! Er is genoeg te doen, wij genieten ervan om van begin tot eind zorg te dragen voor een fantastisch product.